Take a fresh look at your lifestyle.

Fermierii europeni continuă protestele

0

Fermierii europeni continuă să protesteze față de veniturile mici, condițiile grele de lucru si birocrația împovărătoare. Și nu doar în Germania, Italia sau Spania. Ci și în Bulgaria, unde autoritățile sunt nevoite să ia în serios revendicările celor fermierilor.

Au fost tensiuni între protestatari și polițiști în anumite zone din Bulgaria, pentru că fermierii voiau să blocheze anumite artere de circulație.

Agricultorii au ieșit în stradă la Blagoevgrad, Plovdiv, Vidin, Burgas.

La Ruse, unii fermieri au deșertat cisterne cu lapte pe stradă – pentru că și acolo, ca și în România, prețul oferit producătorilor este prea mic faţă de costuri.

„Sunt disperat. Acum ne spun să mai așteptăm până pe 9 februarie. Un coleg spunea că așa o să le zică și vacilor lui, că vor mânca pe nouă. Eu nu știu ce să le spun oilor mele”.

„O altă mare problemă – concurența ucraineană. Pesticidele și îngrășămintele de acolo nu respectă standardele de calitate europene, dar sunt mai ieftine”.

„În Ucraina grâul e ieftin pentru că au voie să utilizeze chimicale, în Bulgaria asemenea (pesticide și îngrășăminte) nu sunt permise. Ei își tratează recoltele cu soluții care costă 2 leva, ce folosim noi costă 12. Ăsta-i adevărul.”

Și în Grecia, nemulțumiri similare – 70 de federații și asociații au participat la proteste. Grecii vor scutiri de taxe la motorină, subvenții pentru nutreț, scăderea costurilor la electricitate, compensații pentru pierderi. Deocamdată, blocajele de pe șosele au fost doar temporare.

 „Șoselele vor rămâne deschise, asta este clar. Acum, că va trebui să punem blocaje de zece minute sau o jumătate de oră, le cerem oamenilor să ne înțeleagă, pentru că am ajuns într-un asemenea punct încât nu avem altă soluție de a pune presiune și de a obține răspunsuri.”

Zeci de acțiuni similare au avut loc și în Spania. Revendicările comune sunt cele legate de competitivitate: standardele prea ridicate ale Uniunii europene fac costurile prea mari, produsele din afara UE sunt mai ieftine – dar aici se adaugă și contextul unei secete cumplite, care le face fermierilor spanioli viața și mai grea.

În Italia, convoaiele de tractoare se îndreaptă spre Roma. În  apropierea capitalei s-au adunat fermieri de mai multe zile; protestatarii speră ca până la sfârșitul săptămânii să se strângă peste 2000 de tractoare care să intre în oraș.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata