Take a fresh look at your lifestyle.

Ghidon moto: esential in controlul motocicletei tale

0
Conținut oferit de: unimotors.ro.

In acest articol, vom afla cum functioneaza sistemul de directie al motocicletei si cum se foloseste, in mod corect, un ghidon moto.

Deplasarea pe motocicleta, mentinerea echilibrului in timpul mersului, se invata inca din primele ore ale scolii de soferi, categoria A. Insa, dupa promovarea cu brio a examenului de obtinere a permisului de conducere, este de responsabilitatea ta sa controlezi cum trebuie motocicleta si sa eviti pericolele iminente care stau in fata ta.

Mecanismul de directie al motocicletei

Functionarea mecanismului de directie al motoicletei este usor de inteles. Puterea este indusa prin tub si intra in polul opus de adresa a furcii. Trebuie tinut cu ajutorul panei. Prin strangerea surubului in partea supeioara a tulpinii, pana exercita presiune asupra peretelui exterior al stalpului si se ataseaza, astfel, de componente. Nu uitati nici de accesorii moto esentiale.

Functionarea ghidonului moto

Ghidonul moto este unul dintre cele trei puncte de sprijin ale caroseriei motocicletei, celelalte doua fiind saua si pedalele. Introdus prin intermediul unui carlig in tubul de directie, garanteaza rotirea rotii din fata. Mai simplu spus, un ghidon moto este folosit in conducerea si mentinerea controlului total al acesteia pe toata durata deplasarii, indiferent de distanta pe care o parcurgi.

Masurarea directiei moto

Daca esti interesat de masurarea directiei moto, nu este mare inginerie sa afli acest lucru. Iti vom explica imediat! Masurarea principala se refera la diametrul interior al acestuia, care ar trebui sa corespunda tubului furcii care trece prin adresa, ambele fiind amplasate in partea de jos a conductei. Cea mai intalnita modalitate de masurare este de 1-1/8 inchi, ceea ce inseamna aproximativ 2,86 cm. Mecanismul de directie al unei motociclete, trebuie sa retii acest aspect, este controlat cu ajutorul unui ghidon moto.

Cum alegi ghidonul moto pentru motocicleta ta?

Alegerea noului ghidon moto, in situatia putin probabila ca cel original sa se strice, se face, in primul rand, in functie de preferintele tale si de capacitatea de manevrabilitate a motocicletei. Cu cat ghidonul este mai lat, cu atat vei avea mai multa manevrabilitate si stabilitate in timpul conducerii.

Cu cat ghidonul moto este mai ingust, cu atat vei raspunde mai rapid la schimbarile directiei, mai ales atunci cand te afli in spatii inguste, in care ai putin spatiu de efectuare a celor mai importante manevre.

Cum se regleaza ghidonul?

Reglarea ghidonului unei motociclete este o operatiune extrem de simpla, care tine cont de inaltimea ta, lungimea picioarelor, stilul propriu de condus. Pentru aceasta operatiune, este necesar sa stai deasupra motocicletei, cu cadrul situat intre picioare si strange roata din fata, astfel incat sa fie dreapta, in directia inainte. Se inchide unul dintre cei doi ochi, si se trage de ghidon, astfel incat piesa centrala sa fie exact aliniata cu roata din fata. In acest fel, vei obtine un control total asupra virajului.

Cum te convingi ca detii motocicleta potrivita?

Ca sa te convingi ca detii motocicleta potrivita, vei parcurge, pas cu pas, urmatoarele instructiuni:

  • poti tine un picior cu toata talpa pe pamant, atunci cand stai pe motocicleta aflată in pozitie verticala;
  • poti impinge, parca ai ridica motocicleta pe cric fara un efort deosebit;
  • ajungi usor la comenzi, fara efort si fara sa te intinzi;
  • impingand motocicleta, poti face un traseu in forma de 8;
  • poti ridica de jos motocicleta culcata, apucand de ghidon (blocand roata pe fata daca este posibil).


Trebuie sa stii ce fel de trasee vei parcurge si sa alegi o motocicletă facuta special pentru acel tip de traseu. Urmareste si sfaturile profesionistilor daca ai neclaritati!

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata