Take a fresh look at your lifestyle.

O tânără eliminată din Bacalaureat a câştigat procesul! „Interdicția de a nu da bacul doi ani, i-ar putea afecta viața și cariera”

0

După ce a fost eliminată din BAC că i-a sunat telefoul în timpul probei de la limba engleză, eleva Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, poate susține miercuri, prima probă a examenului, după ce a câștigat procesul cu Inspectoratul Școlar Alba, scrie a1.ro.

În data de 13 iunie 2019, la proba orală la limba engleză, din cadrul examenului de Bacalaureat a acestui an, fetei i-a sunat telefonul în timpul verificării competențelor la limba engleză, iar comisia de examinare a procedat conform metodologiei și a eliminat-o pentru tentativă de fraudă, deși nu își folosise telefonul, însă, conform regulilor, deținerea oricărui mijloc de copiere și depistarea acestuia sunt sancționate!

După ce fata a fost eliminată din sală, fata a formulat o cerere de suspendare a procesului-verbal, prin care a fost eliminată de la Bacaluareat, pentru a se putea înscrie la sesiunea din luna august a examenului.

Pe tot percursul procesului fata a precizat că din cauza ”organizării defectuoase și a neprezentării altor candidați, nu a fost respectată repartizarea pe ore, așa cum a fost aceasta prestabilită”, motiv pentru care nu s-a așteptat la situația în care aceasta să intre mai devreme în sala de examinare.

Acasă fiind, fata s-a grăbit să plece de acasă și să ajungă cât mai repede, deși nu era încă ora la care fusese programată. Ajunsă pe ultima sută de metri în sală, aceasta și-a aruncat lucrurile în încăperea plină cu bagaje uitând cu desăvârșire de existența telefonului în buzunarul ei.

În timp ce se afla la examinare, tânăra a primit un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susțină proba de engleză, întrucât nu sunt candidați și „comisia stă degeaba și profesorii sunt nervoși”.

”Reclamanta a recunoscut acest fapt și în continuare, respectiv faptul că telefonul mobil a fost asupra sa la intrarea în sala de examen, însă a susținut că acest fapt s-a datorat defectuoasei organizări a examenului de bacalaureat, a faptului că nu s-au respectat întocmai dispozițiile cuprinse în Metodologia organizării examenului național -(…), și mai ales, din cauza grabei și a emoțiilor, fără să existe nici un moment intenția de frauda, având în vedere că se prezenta la un examen oral”, se arată în motivarea magistraților.

Însă reprezentanții ISJ sunt de părere că fata nu a priomit niciun ordin de la comisie să se prezinte mai devreme de ora deja stabilită!

”Nu a sunat-o nici unul din membrii comisiei de examen cu privire la decalarea orelor de examinare. Așa cum rezultă din înscrisurile depuse în probațiune, a fost chemată de colegele sale, care au apreciat că proba se derulează repede, spunându-i ”dacă vii termini mai repede”.

Judecătorii de la Tribunalul Alba au ajuns la concluzia că ”există o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ în discuție, fiind așadar îndeplinită cerința cazului bine justificat”, prin care tânăra a cerut anularea.

Judecătorii au luat în calcul interdicția de doi ani pentru suținerea bacalaureatului i-ar afecta viața și cariera. „Interdicția de a nu da bacul doi ani, i-ar putea afecta viața și cariera”, se arată în motivarea judecătorilor.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata