Take a fresh look at your lifestyle.

Parodontoza: Simptome si tratament eficient

0
Conținut oferit de: Partener extern.

Există tratament pentru parodontoză. Această afirmație este primită cu bucurie de pacienții din întreaga lume, cei care și-au făcut curaj și au apelat, în cele din urmă, la ajutorul specialiștilor. E mult mai ușor să tratezi o boală în stadiu incipient, dar evoluția din domeniul stomatologiei face ca astăzi să existe soluții adaptate chiar și celor mai complexe cazuri clinice.

În acest articol vom analiza stadiile și simptomele acestei boli, dar și ce presupune un tratament parodontal laser. Vorbim în continuare despre o boală care afectează numeroase persoane și care, netratată la timp, poate conduce la pierdere dinților.

De ce apare parodontoza?

Parodontoza este o afecțiune microbiană care afectează țesuturile din jurul dinților (gingiile și oasele de susținere). De cele mai multe ori, aceasta se instalează din cauza plăcii bacteriene, pe fondul unei igiene orale necorespunzătoare, dar putem adăuga pe lista și alți factori declanșatori:

  • Fumatul excesiv;
  • Stresul;
  • Diabetul, bolile cardiovasculare sau osteoporoza;
  • Genetica.

Care sunt stadiile parodontozei?

Pentru a explica simptomele asociate, e important să trecem în revistă stadiile parodontozei:

Gingivita

Aceasta este etapa incipientă, cea care poate fi tratată rapid cu ajutorul unui tratament local, mult mai simplu decât cele folosite pentru stadiile avansate. Pentru că gingivita este o inflamație a țesuturilor moi, în această etapă, pacienții observă că gingiile capătă o culoare roșie și se confruntă cu sângerări gingivale spontane sau în timpul periajului. În unele cazuri, apare și respirația urât mirositoare.

Parodontita superficială

În cazul parodontozei, reacțiile apr în lanț. Astfel, pacienții care neglijează simptomele gingivitei se confruntă ulterior cu parodontita superficială. În acest stadiu, gingiile se retrag, bacteriile își fac loc în acel spațiu și se formează pungile parodontale. Pacienții se confruntă inclusiv cu mâncărimi și usturime la nivelul țesuturilor moi.

Parodontita avansată

În ultimul stadiu, pacienții se confruntă cu toate simptomele menționate mai sus, dar le resimt mult mai puternic. În plus, dinții capătă mobilitate și apar primele dificultăți în procesul de masticație. Dacă te confrunți și tu cu aceste simptome, este recomandat să cauți o clinică stomatologică în București și să ceri ajutorul profesioniștilor. Netratată corespunzător, parodontoza conduce către pierderea dinților.

Cum se tratează parodontoza?

Pe lângă tratamentele locale, igienizări și chiuretaje, parodontoza avansată poată fi tratată cu ajutorul laserului. Datorită tehnologiei, pungile parodontale se pot steriliza cu ușurință. Acest tratament este minim invaziv, dar și confortabil pentru pacient. Rezultatele sunt pe măsura așteptărilor, dar implică o serie de proceduri de prevenție și o atenție sporită pe viitor. Se folosește un laser de intensitate joasă care elimină doar bacteriile din țesuturile afectate, fără să ajungă la cele sănătoase. Pe lângă avantajele menționate mai sus, putem enumera și:

  • Reducerea disconfortului: Pentru că este mai puțin invaziv, tratamentul cu laser este apreciat ca fiind mult mai confortabil pentru pacienții adulți de toate vârstele;
  • Vindecare mai rapidă: Laserul stimulează procesul natural de vindecare. De regulă, perioada de recuperare ține mai puțin de 24 de ore, ceea ce înseamnă că pacienții se întorc la îndatoririle zilnice în scurt timp;
  • Precizie: Tratamentul cu laser este și unul deosebit de selectiv, tratându-se doar zonele afectate.

Cum se previne parodontoza?

Complicațiile pot fi prevenite, iar vestea bună este că nu trebuie să faci ceva spectaculos în acest sens. E simplu: pentru a preveni parodontoza e important să-ți creezi o rutină zilnică de îngrijire, care să conțină periaj, apă de gură și ață dentară. Adaugă pe lista cu priorități și o vizită la stomatologie după fiecare 6 luni.

Pe final, îți reamintim că este important să tratezi cu responsabilitate primele semne ale acestei boli și să ceri ajutor la timp. Parodontoza nu așteaptă, ci avansează rapid către pierderea dinților.

foto: canva.com

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata