Take a fresh look at your lifestyle.

Soluții pentru infertilitate: Tratamente eficiente

0
Conținut oferit de: Partener extern.

Orice cuplu visează la un viitor frumos, la o casă mare și la o familie numeroasă. Acum, când medicina a evoluat enorm, nimeni și nimic nu te poate împiedica să devii părinte. E adevărat că infertilitatea vine la pachet cu o serie de emoții, cu tratamente și proceduri complexe, dar odată ce alegi medicul potrivit, vei parcurge această etapă mult mai ușor.

Un medic specializat în infertilitate și medicină materno-fetală îți va propune, pentru început, un set personalizat de analize. În baza rezultatelor investigațiilor, echipa medicală îți va recomanda cea mai potrivită opțiune de tratament. A trecut mai bine de un an de când încerci să obții o sarcină pe cale naturală? În acest articol, vei descoperi care sunt soluțiile pentru infertilitate.

Ce este infertilitatea?

Prin infertilitate ne referim la imposibilitatea unui cuplu de a obține o sarcină pe cale naturală, după o perioadă de cel puțin 12 luni. Infertilitatea poate fi clasificată în două mari categorii: infertilitate primară și infertilitate secundară. În primul caz, cuplurile se confruntă cu probleme în obținerea primei sarcini, iar în al doilea caz, cuplurile întâmpină aceleași dificultăți la al doilea copil. Printre principalele cauze care conduc către acest diagnostic se numără următoarele:

  • Vârsta înaintată;
  • Obezitate;
  • Dietă și stil de viață nesănătos;
  • Obiceiuri vicioase;
  • Anumite condiții medicale: ovare polichistice, tulburări de ovulație, dezechilibru hormonal, endometrioză, fibrom uterin etc;
  • Chimioterapie sau radioterapie;
  • Infertilitate de cauză masculină sau infertilitate inexplicabilă.

Tratamente eficiente pentru infertilitate

Înainte de a afla ce este inseminarea artificială, dar și care este rolul celorlalte tehnici de reproducere umană asistată, trebuie să știi că un diagnostic clar se poate pune doar de către un medic specializat în infertilitate, în baza unor investigații și analize riguroase. Sigur că există femei care au reușit să obțină o sarcină urmând doar un tratament medicamentos, dar și femei care și-au văzut visul împlinit doar cu ajutorul tehnicilor moderne de reproducere umană asistată. Iată care sunt soluțiile pentru infertilitate:

Inseminarea artificială

Prin această tehnică se introduce sperma de la partener sau donator în cavitatea uterină, după ce a fost prelucrată în laborator. Echipa medicală va decide dacă această procedură va avea loc înainte, după sau chiar în perioada de maximă fertilitate. Astfel, procedura se realizează în 3 etape:

  • Monitorizarea ovulației;
  • Recoltarea și pregătirea materialului genetic provenit de la partener sau donator;
  • Inseminarea intrauterină.

De regulă, inseminarea artificială este recomandată în cazul tulburărilor de ovulație, endometriozei ușoară sau atunci când viitoarea mămică optează pentru sperma provenită de la un donator. Poate fi o soluție și pentru pacientele care se confruntă cu probleme ale mucusului cervical sau care suferă de infertilitate inexplicabilă.

Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro sau FIV este cea mai cunoscută tehnică de reproducere umană asistată, diferită față de inseminarea artificială. Spre deosebire de prima procedură, procesul de fertilizare are loc în laborator, nu în uter. Mai exact, se recoltează atât sperma de la partener cât și ovocitele de la viitoarea mămică. În urma fertilizării rezultă un embrion. Acesta este transferat, mai târziu, în uterul mamei, printr-o procedură simplă, de câteva minute (sub ghidaj ecografic). FIV se poate realiza cu ovocitele mamei sau cu ovocite donate, cu sperma de la partener sau cu spermă de la donator. Iată și care sunt etapele planului de tratament:

  • Stimularea ovariana;
  • Puncția foliculară;
  • Fertilizarea;
  • Transferul embrionilor;
  • Faza luteală.

În general, fertilizarea in vitro este recomandată atunci când trompele uterine sunt blocate, când femeia suferă de insuficiență ovariană prematură, când suferă de endometrioză sau de infertilitate inexplicabilă.

Injectarea intracitoplasmatică a spermatozoidului

Prin ICSI sau injectarea intracitoplasmatică a spermatozoidului se urmărește injectarea unui singur spermatozoid în citoplasma unui ovocit, ocolindu-se straturile exterioare ale acestuia. Procedura urmează aceleași etape de pregătire menționate mai sus, în cazul FIV, spermatozoidul fiind injectat în centrul ovocitului. De regulă, această tehnică este indicată mai ales în cazul infertilității de cauză masculină.

Transferul de embrioni

Aceasta este procedura de plasare a embrionilor în uter. Deși este o parte a ciclului FIV, această procedură se poate realiza și separat, atunci când cuplul optează pentru crioconservarea embrionilor sănătoși.

În final, îți reamintim că infertilitatea poate fi învinsă dacă ceri ajutorul medicilor specializați în acest domeniu. Va fi un drum lung, cu sentimente amestecate, emoții, planificări pe date și ore exacte, dar linia de finish îți poate readuce zâmbetul pe buze.

foto: canva.com

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata