Take a fresh look at your lifestyle.

Poliția Huedin află de la ZIARUL CLUJEAN de un incident grav, care a avut loc săptămâna trecută la Călățele. S-a deschis DOSAR PENAL!

0

Un incident extrem de grav s-a petrecut săptămâna trecută, duminică mai exact, în localitatea clujeană Călățele. Polițiștii din Călățele, parte din Secția 8 Poliție Rurală Huedin, se pare că nu au auzit de el, iar dacă au auzit nu au făcut nimic. Până azi! ZIARUL CLUJEAN a primit o informație despre o copilă de 8 ani, transportată cu elicopterul la București. Fata a luat foc duminica trecută într-o gospodărie din localitatea Călățele și a suferit arsuri grave. Poliția și Protecția Copilului Cluj au aflat de la ZIARUL CLUJEAN despre acest incident care se poate încadra la mai multe articole din Codul Penal. Așadar, vorbim de o infracțiune!

JOACA CU FOCUL

Duminica trecută, fetița de 8 ani era alături de alți copii. Unul dintre ei, mai mare cu doi ani, ar fi vrut să aprindă focul utilizând benzina. Sticla în care era combustibilul s-a aprins. Speriat, băiatul a aruncat recipientul la întâmplare numai că a lovit-o pe fetița de 8 ani. Hainele au luat foc, iar aceasta a suferit arsuri pe 46% din suprafața corpului, după cum spun medicii din București, contactați de ZIARUL CLUJEAN.

Preluată de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, minora a fost transferată, la ieșire din Huedin, într-un echipaj SMURD care a transportat-o la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca. Medicii de aici au considerat că arsurile sunt prea mari pentru a fi tratate în Cluj-Napoca și au luat decizia de a solicita sprijinul elicopterului SMURD, pentru ca fetița să fie transportată la București în aceeași zi.

AUTORITĂȚILE, SURDE ȘI OARBE

Am sunat la Poliție să cerem informații, dar nu se știa nimic despre incident. Pe protocol, medicii Spitalului de Copii Cluj-Napoca aveau obligația de a informa Poliția și Protecția Copilului despre acest caz. Nu au făcut-o, după cum recunoaște chiar Daniela Dreghiciu, purtător de cuvânt al unității medicale.

Din Cluj-Napoca, cei de la Protecția Copilului nu prea aveau cum să afle de incident. Reprezentanții acestei instituții sunt anunțați de spitale, asistenți sociali sau poliție.

Și ne aruncăm privirea asupra polițiștilor din Călățele, care susțin că nu au știut de incident. Adică tu, om al legii, care zi de zi ești printre oamenii din acea comună, vii la o săptămână după comiterea unei infracțiuni și ne spui că nu știai nimic? Asta spune multe despre tine, om al legii plătit din bani publici să oferi siguranță oamenilor din comunitatea ta și să aplici legea când situația o cere.

În realitate, e puțin probabil că polițiștii din Călățele să nu fi aflat ceva. Persoana din Călățele care ne-a sesizat fapta este de altă părere.

„Se știe în Călățele despre acest incident încă de marți. Vuiește tot satul de incidentul țiganilor. Părinții ar trebui trași la răspundere pentru că au lăsat copiii nesupravegheați și cu acces la benzină”, ne spune localnicul.

Dacă situația stă așa cum susține localnicul, e greu de crezut că agenții nu au aflat de incident. Și dacă au aflat se pare că nu au făcut absolut nimic.

Aceeași lipsă de implicare în comunitate, precum cea a polițiștilor, îi poate fi atribuită și asistentului social din Primăria Călățele, care cu nesimțire încasează lunar un salariu din bani publici și nu acționează atunci când situația o cere. La fel de greu de crezut este că nici asistentul social nu știa de incident.

STAREA COPILEI

În prezent, fetița de 8 ani se află internată la Spitalul Grigore Alexandrescu din București. Ea este ținută pe secția Terapie Intensivă – Arși, iar luni urmează să fie operată.

„Fetița se află internată la noi. Ea a suferit arsură de cale aeriană și arsuri de gradul II pe față și torace posterior. Urmează să se intervină chirurgical. Deocamdată este stabilizată”, precizează reprezentanții Spitalului Grigore Alexandrescu pentru publicația noastră.

CE SPUNE LEGEA ÎN ASTFEL DE CAZURI

După ce polițiștii au aflat de la ZIARUL CLUJEAN despre incident, aceștia s-au sesizat din oficiu și au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. Pentru că, după cum spuneam, este vorba despre o infracțiune care poartă „ținută” de accident nefericit.

Accident nefericit, cum ar spune unii, produs din vina exclusivă a părinților. O neglijență tradusă prin faptul că cei mici au avut acces ușor la surse de foc și substanțe inflamabile periculoase.

Deși dosarul penal s-a deschis pe infracțiunea de vătămare corporală din culpă, această încadrare se poate schimba foarte ușor la rele tratamente aplicate minorului.

„Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, se arată în articolul 197 al Codului Penal.

Urmează investigații în acest caz, iar părinții vor avea de dat explicații despre producerea acestui accident. După ce se finalizează cercetările sau în timpul acestora, un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin urmează să stabilească încadrarea juridica finală a faptei.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata