Take a fresh look at your lifestyle.

Rețeaua pensiilor „speciale” din Cluj, a bolnavilor închipuiți, spartă de DNA și DGA. Medicul Alexandru Faur și intermediarii săi, în fața oamenilor legii

0

Alexandru Faur, medic specialist în Expertiză Medicală a Capacității de Muncă din județul Cluj, a fost prins în flagrant în noaptea de luni spre marți în timp ce primea o șpagă de 700 de lei. Atât costa, se pare, parafarea unor documente care transformau un om apt de muncă în inapt și astfel se încadra perfect la pensie de boală sau pensie „specială” cum este cunoscută această formă ajutor în comunele clujene, în special cele din zona Huedin. Una dintre intermediarele medicului, Aurica Calman, din comuna clujeană Negreni, este și ea parte în dosar. Cei doi, medicul și intermediara, au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore. Marți seara, Aurica Calman a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, iar medicul Alexandru Faur a fost plasat sub control judiciar. Decizia aparține judecătorilor de la Tribunalul Cluj. În sarcina medicului s-a reținut infracțiunea de luare de mită, iar în sarcina intermediarei s-a reținut infracțiunea de trafic de influență. Rețeaua este una extinsă și vor fi audiate mai multe persoane, precizează surse.

Prin Aurica Calman, ofițerii Direcției Generale Anticorupție și procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ajuns la medicul Alexandru Faur, spun surse judiciare, după o perioadă de interceptări. În primă fază, intermediara Aurica Calman ar fi primit bani de la ofițerii DGA, aflați sub acoperire. Aceasta ar fi intervenit, ca de obicei, la medicul Alexandru Faur și i-ar fi comunicat acestuia că trebuie să se vadă cu cineva pentru „a rezolva treaba aia”. În noaptea de luni spre marți, medicul Faur s-a întâlnit cu ofițerii DGA Cluj și a primit banii de la aceștia, fără a cunoaște că are de-a face cu polițiști. Medicul ar fi parafat documentele, ar fi primit șpaga, după care i s-ar fi adus la cunoștință de realizarea flagrantului.

O ADEVĂRATĂ REȚEA

Sute de persoane din comunele clujene, dacă nu mii, sănătoase tun și îm puterea muncii, beneficiază de pensii de boală, ori „speciale”, așa cum sunt ele numite. Rețeta e simplă. În aproape fiecare comună există câte un intermediar care racolează persoane sănătoase cu scopul de a deveni inapte de muncă, în documente, și astfel se încadrează la pensie de boală.

Surse judiciare explică fenomenul din județul Cluj.

„Practic, este o invitație la leneveală pe banii publici. Persoana racolată se interna în spital timp de o săptămână, cu ajutorul intermediarului, dar nu era neapărat. Tot cu ajutorul unor medici corupți, implicați și ei în rețea, contra unei șpăgi, persoana sănătoasă primea un diagnostic fictiv. Cu aceste diagnostice „potrivite”, alături de intermediar, persoanele racolate se prezentau la medicul Alexandru Faur, care punea ștampila pentru o sumă de bani. Ca să înțelegeți, din această ecuație ieșea toată lumea câștigată, mai puțin statul care era prejudiciat. Intermediarul lua comision de la persoana racolată. Pe urmă persoana racolată plătea la spital pentru diagnostic și la medicul de la Expertiză Medicală a Capacității de Muncă. După aceste plăți făcute pe ici pe colo, persoana racolată se alegea cu pensie de boală pentru un an de zile. Anul viitor se repeta rețeta”, precizează surse pentru publicația noastră, ZIARUL CLUJEAN.

Iată o animație care reflectă modul de obținere a unor venituri necuvenite.

HURDUBAI1

Reporterii publicației noastre, ZIARUL CLUJEAN, l-au filmat pe medicul Alexandru Faur, cu camera ascunsă, în timp ce ne oferea „consultanță” despre cum putem obține pensie de boală. Ancheta s-a oprit anul trecut și asta pentru că nu am reușit, fără un intermediar, să ne internăm în spital și să parcurgem tot circuitul. Vom reveni asupra acestui subiect.

De altfel, medicul Alexandru Faur era cunoscut în Cluj-Napoca drept șpăgar de ultima clasă, după cum reiese de pe forumurile medicale.

Citește și … Aurica intermediara, condamnată cu executare în dosarul pensiilor speciale. Medicii care emiteau acte în fals au scăpat cu suspendare

Citește și … Judecătorii C.A. Cluj au decis: Aurica intermediara rămâne după gratii

Citește și …
VIDEO – Mama Auricăi intermediara rupe tăcerea în dosarul pensiilor de invaliditate: „Mai sunt și alții da’ să-i caute DNA-ul…”. Unii localnici confirmă

Citește și … Date noi de la DNA: Aurica intermediara și medicul șpăgar Alexandru Faur au contribuit la pensionarea ilegală a peste 60 de persoane doar în 2019

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata