Take a fresh look at your lifestyle.

Salvaţi Copiii salută anunţul ca autorităţile locale să decidă cum va începe școala: Toţi copiii trebuie să meargă la școală, în 14 septembrie

0

Organizaţia Salvaţi Copiii România salută anunţul făcut de presedintele Klaus Iohannis, ca decizia privind felul în care va arăta participarea scolară să fie descentralizată si fiecare autoritate locală să îsi asume, în funcţie de contextul epidemiologic, de comunitate, de nevoile reale ale copiilor si de măsurile pe siguranţă pe care le implementează, cum vor fi organizate cursurile.

„Ce e esenţial e ca toţi copiii să se întoarcă la scoală, în condiţii de siguranţă si de acces egal. Anul scolar nu poate începe doar pentru unii copii. Şcolile trebuie să asigure copiilor condiţii optime, atât de igienă si distanţare socială, cât si de acces real la educaţie”, a spus Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Salvaţi Copiii a deschis deja scoala, pentru copiii vulnerabili si discriminaţi dramatic în starea de urgenţă, când au fost marginalizaţi si umiliţi de sistemul care nu le-a permis accesul, pentru că nu aveau internet sau o tabletă. Facem cursuri de recuperare educaţională si asigurăm suport psihologic si social acestor copii atât de fragilizaţi de un context pandemic si economic cărora si cei mai puternici membri ai societăţii îi fac faţă cu greu.

Printre măsurile pe care copiii intervievaţi si Organizaţia Salvaţi Copiii România le propun spre implementare se regăsesc:

– crearea de iniţiative pentru perioada verii, în totală conformitate cu protocoalele de sănătate, care vizează recuperarea competenţelor cognitive si de socializare compromise din pricina absenţei îndelungate de la scoală;
– asigurarea distribuirii de instrumente educaţionale (tablete sau PC-uri) necesare învăţării de la distanţă tuturor elevilor care au nevoie si acordarea de sprijin individual în învăţare;
– planificarea intervenţiilor inovatoare care să reorganizeze atât scolile cât si parcursurile de învăţare în perspectiva următorului an scolar, ceea ce presupune pregătirea cadrelor didactice în susţinerea lecţiilor online si garantarea materialelor personalizate si de suport de învăţare pentru elevii aflaţi în situaţiile cele mai dificile;
– pregătirea tuturor scolilor, indiferent de localitate si de resursele autorităţilor locale, pentru a asigura condiţii de siguranţă medicală si monitorizarea aplicării regulilor sanitare si de distanţare socială, astfel încât toţi copiii să înveţe în condiţii decente si sigure în scolile lor (repararea si renovarea spaţiilor, grupuri sanitare în interiorul scolilor, apă curentă, canalizare, transport, spaţii pentru timp liber si activităţi sportive etc.).

Rezultatele analizelor Salvaţi Copiii pentru copiii din România arată că cei mai afectaţi si aflaţi în pericol sunt copiii cei mai săraci si mai marginalizaţi. În acest caz, scolile nu le oferă copiilor doar un spaţiu de învăţare, acestea fiind în acelasi timp acele locuri sigure unde pot primi hrană, au acces la protecţie si servicii de consiliere si se joacă cu prietenii lor. Profesorii pot fi pentru copii persoanele la care pot apela mai întâi atunci când au nevoie de ajutor si cei care îi pot proteja. Dar odată cu închiderea scolilor, copiii nu mai au parte de aceste elemente esenţiale pe care mediul scolar le poate oferi.

Aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educaţie, în timpul măsurilor de izolare impuse de pandemie, neavând la dispoziţie o tabletă sau un computer. Pentru prima dată în istoria învăţământului modern, o întreagă generaţie de copii a planetei nu a mai mers la scoală. Pentru cei mai vulnerabili dintre ei, acest lucru a însemnat marginalizare.

Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat campania – Vreau la scoală. Campania aduce în centrul atenţiei restabilirea dreptului tuturor copiilor la educaţie, grav afectat de criza Covid-19 si de izolare, si solicită autorităţilor implementarea unor măsuri concrete de corectare a consecinţelor, precum si de prevenire a unor situaţii similare, în contextul începerii noului an scolar

„Este nevoie de asumarea angajamentului de crestere a finanţării educaţiei, singura cale care permite implementarea de măsuri si planuri de recuperare la nivel naţional în ceea ce priveste educaţia în contextul COVID-19”, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata