Take a fresh look at your lifestyle.

STUDIU: Facebook afectează stima de sine doar în cazul femeilor

0

facebookSe pare că lucrurile au de-a face prea puţin cu cât de mult timp petrec femeile online, ci mai degrabă riscurile apar în legătură cu modul în care o femeie foloseşte social media. Un nou studiu apărut la sfârşitul lunii iulie a scos la iveală riscurile la care se supun femeile tinere, utilizatoare ale reţelei sociale Facebook, atunci când ţin diete riscante.

După ce au chestionat 128 de femei tinere, cercetătorii (care au scris concluziile lor în numărul din august al publicaţiei „Journal of Adolescent Health”) au descoperit că utilizatorii extrem de activi pe Facebook erau mai predispuşi să adopte unele comportamente nesănătoase legate de procesul de slăbire – cum ar fi consumul excesiv de alimente şi utilizarea pastilelor pentru slăbit – dar doar dacă aceşti utilizatori foloseau Facebook pentru a se compara cu alţi oameni.

Aşadar, cum poţi să afli cu exactitate dacă obiceiurile tale de pe Facebook te-ar putea costa un preţ prea mare – încrederea în sine?

Dr. Stephanie Zerwas, autoarea studiului, profesor de psihiatrie la Universitatea Carolina de Nord, îţi recomandă să faci un „control” al realităţii şi să răspunzi sincer la aceste 3 întrebări:

1. Postez această fotografie pentru a împărtăşi experienţele mele sau pentru a compara?

Gândeşte-te cu multă atenţie la ce fel de fotografii postezi în mediul online, ne sfătuieşte specialista. Postezi doar fotografii selfie sau le împărtăşeşti celorlalţi momentele speciale din viaţa ta? Aceste lucruri pot fi foarte diferite, iar tu ai aşteptări diferite dacă pui o poză cu tine în costum de baie (şi speri să aduni comentarii pozitive) sau postezi o fotografie de la festivitatea de absolvire a surorii tale mai mici.

2. Ce mă motivează pe mine să dau „like” la fotografia altei persoane?

Unul dintre lucrurile pe care te încurajează specialiştii să le faci este să iei în considerare de ce îţi place o anumită fotografie de pe Facebook? Îţi place o imagine deoarece prietena ta arată foarte slabă în ea? Sau îţi place poza deparece este o expresie a afecţiunii tale pentru acea prietenă?

Încercând să înţelegi propriul comportament te va ajuta să vezi lucrurile din altă perspectivă şi să interpretezi comportamentul altora din mediul online.

3. Plec de pe Facebook simţindu-mă tristă, anxioasă, geloasă?

Este destul de uşor să fii cuprinsă de astfel de sentimente, să te gândeşti „Oh, Doamne, uită-te la toate aceste persoane care au vieţi perfecte şi care arată grozav tot timpul”. Specialiştii americani subliniază că, uneori, oamenii uită că profilul de pe social media este doar o parte atent întreţinută din viaţa cuiva – iar orice om poate alege şi poate corecta ce să împărtăşească în acest mod.

Ce trebuie să reţii

Atât timp cât femeile din studiu nu au folosit Facebook pentru a face comparaţii, fiind mai mult implicate din punct de vedere emoţionale pe acest site a fost, de fapt, un lucru asociat cu o grijă mai scăzută faţă de imaginea propriului corp şi mai puţine comportamente riscante în dietele lor.

Comportamentul în mediul online este un fel de sabie cu două tăişuri, a explicat Dr. Stephanie Zerwas, professor de psihiatrie la University of North Carolina School of Medicine.

Ea spune că dacă foloseşti Facebook pe post de unitate de măsură pentru a-ţi compara corpul tău cu al celorlalte femei şi prietene din mediul online, acest comportament este într-adevăr riscant şi, în acelaşi timp, este asociat cu multe tulburări alimentare, precum bulimia şi anorexia.

Dar dacă tu foloseşti Facebook doar pentru a-ţi construi o reţea de prieteni, pentru a socializa cu oamenii din jurul tău, acest lucru poate fi, de fapt, productiv, mai ales că scade senzaţia de singurătate şi creează relaţii. SURSA

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata