Take a fresh look at your lifestyle.

Cum dezvoltăm motricitatea bebelușilor?

0
Conținut oferit de: evawoodtoys.ro.

Cum dezvoltăm motricitatea bebelușilor?

Abilitățile motorii sunt cele prin intermediul cărora noi ne mișcăm și facem toate activitățile care presupun mișcare, de la o simplă apăsare pe buton, la ridicarea unor obiecte. Aceste abilități motorii încep să se dezvolte încă de la naștere și se dezvoltă pe măsură ce copilul înaintează în vârstă. La naștere, mișcările unui nou-născut sunt instinctive și reflexe, iar pe măsură ce acesta crește și se dezvoltă, mișcările devin mai complexe. În primul an de viață, motricitatea cunoaște o dezvoltare impresionantă, care continuă pe parcursul anilor de copilărie. Dezvoltarea motricității este legată de dezvoltarea celorlalte arii. Motricitatea la copii este compusă din două elemente:

  • Motricitatea fină;
  • Motricitatea grosieră.

Motricitatea la bebeluși

Ambele tipuri de motricitate sunt deosebit de importante și îi ajută pe bebeluși să capete independență. Motricitatea grosieră ține de dezvoltarea grupelor musculare mari, care sunt implicate în coordonarea mișcărilor copilului. Motricitatea fină face referire la precizia mișcărilor mâinilor. O bună parte din dezvoltarea bebelușilor are loc prin intermediul unor jocuri pentru dezvoltarea motricitatii.

În continuare îți vom prezenta câteva sugestii pentru dezvoltarea motricității și îndemânării bebelușilor.

Dezvoltarea motricității grosiere la bebeluși

În primele luni de viață, copii sunt destul de inactivi fizic, iar în perioadele scurte în care sunt odihniți și hrăniți este important să încurajăm activitatea lor fizică. Activitățile care stimulează dezvoltarea motricității grosiere la bebeluși sunt:

  • timpul petrecut așezați pe burta, ridicându-si capul (pentru întărirea mușchilor spatelui);
  • statul in șezut;
  • prinderea obiectelor (scaune, mobila, canapea) pentru a se ridica în picioare;
  • mersul.

Dezvoltarea motricității fine la bebeluși

Motricitatea fină implică grupe musculare mai mici, respectiv cele de la nivelul mâinii și încheietura mâinii. Aceste abilități sunt foarte complexe și se bazează pe cele motorii grosiere. De asemenea, motricitatea fină implică și coordonarea dintre creier și mușchi, și se dezvoltă prin:

  • joaca cu obiecte mici;
  • obiecte și jucării cu butoane/tastatura;
  • obiecte care presupun apucarea cu mana, tragerea, prinderea in penseta sau apucarea cu degetele.

Măsuri de siguranță în activitățile pentru dezvoltarea motricității bebelușilor

Siguranța este un factor vital în ceea ce privește perioada de bebeluș. Iată care sunt principalele măsuri pe care le poți lua:

  • Supraveghează întotdeauna bebelușii atunci când faci activități cu ei, de la cele mai simple (cum e așezarea pe burtica), până la cele în care le oferi obiecte sa le exploreze;
  • Pe măsură ce bebelușii cresc și se dezvolta, au tot mai multă mobilitate și forța; De aceea este important să te asiguri că acolo unde îi așezi sau unde faceți activități nu au în apropiere obiecte care ar putea reprezenta un pericol (cabluri de care sa tragă; obiecte grele care pot cădea peste ei; obiecte sau piese de mobilier de care s-ar putea lovi etc).
  • Evită jucăriile care au piese componente mici sau care au elemente mărunte care s-ar putea desprinde. Pericolul vine din riscul de înghițire sau sufocare.

În ceea ce privește îndemânarea, îți recomandăm jocuri de îndemânare de la EvaWoodToys.ro.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata